Кадмий иондарының және тұзды жағдайлардың арпа (Hordeum vulgare L.) өсімдігінің фотосинтездік пигменттер мөлшеріне жеке және бірлескен әсері.Раздельное и совместное действие ионов кадмия и засоления на содержание фотосинтетических пигментов у сортов ячмен - Sagynova, A. K.; Zamyrbek, F. Z.; Nurmahanova, A. A.; Atabaeva, S. D.; Kenzhebaeva, S. S. (Experimental biology, 2015)
Бұл мақалада арпаның 7 сорты (Арна, Бастама, Одесская-100, Илек-42, Асем, Инкар, Сәуле) алынды, оларға кадмий иондарының және тұзды жағдайлардың өсу параметрлері және биомассасына жеке және бірлескен әсері зерттелді. Зерттеу барысында арпа сорттарының ішінен кадмий иондарының және тұзды жағдайлардың бірлескен әсеріне төзімді және төзімсіз сорттар сұрыпталды. Биомасса бойынша төзімді деп танылған Асем және Сәуле сорттарына, төзімсіз – Одесская-100 сортына кадмий иондарының және тұзды жағдайлардың фотосинтездік пигменттер мөлшеріне әсері зерттелді. Арпа сорттарының кадмий иондарының және тұзды жағдайлардың жеке және бірлескен әсерінде хлорофилл және каротиноид мөлшерлері өлшенді. Стрессорлардың әсерлерінен пигменттер мөлшерінің азаюына қарай төзімді және төзімсіз арпа сорттары сұрыпталды. Иследовано раздельное и совместое действие ионов кадмия и засоления на ростовые параметры и содержание фотосинтетических пигментов различных сортов ячменя (Арна, Бастама, Одесская-100, Асем, Илек-42,Инкар, Сауле). Ионы кадмия и NaCl ингибировали рост растений и снижали содержание фотосинтетических пигментов (хл.a, хл.b, каротиноиды). По результатам иследования были отобраны устойчивые и чувствительные сорта по ростовым параметрам и изменению содержания пигментов к действию кадмия и засоления.