Использование адсорбентов для контактно-сорбционного обезвоживание микроорганизмов при хранении субкультур коллекционных штаммов. Коллекциялық штамдар субкультураларын микроорганизмдерді сорбентті-байланыстыру әдісі бойынша құрғатуда адсорбенттерді қолдан - Arykpayeva, U. T.; Almagambetov, K. H.; Kaldarbekova, B. B.; Dinkayeva, K. A.; Makhatova, A. S.; Eskarayeva, A. A.; Yergebaeva, R. (Experimental biology, 2015)
Были разработаны и испытаны 6 вариантов контактно-сорбционного метода, все они показали эффективность их применения, которое оценивалось с учетом максимального показателя жизнеспособности. В качестве сорбента были взяты отечественные препараты Тагансорбент с ионами серебра, Алтай сорбент (ТОО «Сорбент», г. Усть-Каменогорск, РК).Также были отобраны наиболее доступные, простые в использовании и менее затратные варианты закладки на хранение контактно – сорбционным методом. Бұл жұмыс барысында сорбентті – байланыс әдісінің 6 – нұсқасы зерттелді, олардың барлығы қолдануда тиімді, микроорганизмдердің өмірсүру мүмкіндігі жоғары екендігін көрсетті. Сорбенттер ретінде отандық препараттар, күміс ионды Таган сорбенті және мАлтай сорбенті (АОҚ «Сорбент», Өскемен қ. ҚР) алынды. Сонымен қатар қолдануға тиімді, қарапайым, аз шығынды нұсқалар таңдалып алынып сақтауға жіберілді.