Об одном применении собственных значений матриц при обработке статистических данных / Статистикалық мәліметтерді өндеу кезінде матрицалардың меншікті мәндерін бір қолданылуы туралы - Eleuov, A. A.; Tungatarov, N. N. (Experimental biology, 2016)
Бұл жұмыста статистикалық мәліметтерді өңдеуде матрицаның меншікті мәндері вариациялық әдіспен шығарылады. Келтірілген негізгі компонент әдісі симметриялық матрицалар кездесетін әр түрлі есептерде қолданады. Мысалы,берілген ақпаратты сандық түрде берілген әр түрлі экспертті мәліметтердің арасындағы обекттерге қызмет етеді. Өңделген алгоритмдер түйіндес және оң анықталған матрицаларға, ожан кейін жалпы еркін түрдегі матрицаларға қолданылады. Жеке түрде ескертетін жайт, өңделген жуықтау әдісі матрицаны үшбұрыштық түрге келтіру процедурасына қолданылғаню Осы әдіс экономикалық есептерді шешуге қолданылып және қанағаттанарлық нәтижелер алыңды. Осы әдіс енді биологиялық және биотехнологиялық есептерге қолданылады. В работе вариационным методом вычисляются собственные значения матриц при обработке статистических данных. Приведенный метод главных компонент может применяться в различных задачах, где возникают симметрические матрицы. Например, когда исходной информацией об объектах служат экспертные данные о различиях между ними, выраженных числами. Разработанные алгоритмы были применены в случае самосопряженных и положительно определенных матриц, затем обобщены на случай матриц произвольного типа. Отдельно необходимо отметить, что разработанный приближенный метод был применен к процедуре приведения матриц к треугольному виду. Данный метод был применен к решению практической задачи экономики и получены удовлетворительные результаты. Следующим применением данного метода служат для задач биологии и биотехнологии. Работа может быть аттестована по физико-математическим наукам.