Өгем жотасы дендрофлорасының флористикалық спектрі / Флористический спектр дендрофлоры хребта Угам - Sihymbaev, A. E. (Experimental biology, 2016)
Мақалада Батыс Тәңір тауының құрамдас бір бөлігі болып саналатын Өгем жотасы дендрофлорасының флористикалық спектрі академик А.Л.Тахтаджянның классификациясы бойынша берілген. Флористикалық спектр немесе экологиялық спектр белгілі бір территория шеңберінде өсетін өсімдік түрлерінің проценттік ара-қатынасы екендігін ескере отырып, Өгем жотасының дендрофлорасы зерттелген. Флористикалық жұмыстар нәтижесінде жотаның ағаш-бұта таксондары 24 тұқымдас пен 51 туысқа бірігетін 120 түрден тұратындығы және дендрофлораның басым бөлігін раушангүлдер, ерінгүлділер, бұршақтар, талдар, ұшқаттар, күрделігүлділер т.б. тұқымдастар алатындығы анықталған. Таулар – Қазақстан территориясының азғана бөлігін алып жатса да, биологиялық алуан түрлілікті сақтауда маңызды роль атқарады. Өгем жотасы дендрофлорасында жабайы алма, шетен, тұт, таудаған, долана, қарақат, жаңғақ, таңқурай, тау шие, зерек, алша, алмұрт және басқа да толып жатқан жеміс-жидектер көптеп өсетіндігі жиналған гербарий мәліметтері бойынша нақтыланған. Горы, занимая незначительную площадь Казахстана, отличаются большим разнообразием. В статье представлены флористический спектр дендрофлоры хребта Угам – одна из крупных составных частей Западного Тянь-Шаня. Спектр составлен по классификации академика А.Л.Тахтаджяна. В результате выявлено видовой состав дендрофлоры – 120 видов, относящихся к 51 родам из 24 семействам. Преобладающее число видов отнесены к семействам Rosaceae, Lamiaceae, Fabaceae, Salicaceae, Caprifoliaceae, Asteraceae, Ranunculaceae, Tamaricaceae и Rhamnaceae. Среди них особое место занимает дикие сородичи плодовых растений как боярышник, каркас кавказский, щелковица, орех грецкий, ежевика, смородина, вишня тянь-шанская, барбарис, слива, груша, яблоня Сиверса и мн.другое. Все они подтверждаются гербарными материалами.