Функциональное состояние сердечно-сосудистой системы студентов специальной медицинской группы - Aitzhan, M. U.; Srailova, G. T.; Taranova, A. V. (Experimental biology, 2016)
Жоғарғы оқу орындарындағы емдік дене шынықтырудың негізгі мәселелері студенттердің үйлесімді дамуы, денсаулығының мықты болуы және жұмысқа қабілеттілігін арттыру болып табылады. Берілген мақалада арнайы медициналық топтағы студенттердің жүрек-қантамыр жүйесінің функционалдық жағдайы қарастырылған. Осы мақалада емдік дене шынықтырудың жүрек гемодинамикасының негізгі параметрлеріне (қанның систалалық көлемі, қанның минуттық көлемі), жүрек соғысының және тыныс алу жиілігіне әсері көрсетілген.Мақалада жүрек гемодинамикасының (қанның систалалық көлемі, қанның минуттық көлемі), жүрек соғысының және тыныс алу жиілігінің көрсеткіштерінің нәтижелері берілген. Семестр уақытында жүрек гемодинамикасының, тыныс алу және жүрек соғу жиілігінің түрлі парамертлері бойынша әр түрлі топтарда көрсеткіштердің аз мөлшерде артқаны байқалды. Основными задачами курса лечебного физического воспитания в вузе являются гармоничное развитие, укрепление здоровья и повышение работоспособности студентов.В данной статье рассмотрены функциональное состояние сердечно-сосудистой системы у студентов, занимающихся в специальных группах лечебной физической культуры. В статье отражено влияние лечебной физкультуры на основные параметры сердечной гемодинамики (систолический объем крови, минутный объем крови) и частоты сердечных сокращений и дыхания. В статье рассматриваются результаты показателей сердечной гемодинамики (систолический и минутный объем крови), частоты дыхания и частоты сердечных сокращений. Установлено, что в течение семестра наблюдается незначительное увеличение показателей у разных групп по разным параметрам сердечной гемодинамики, частоты дыхание и по частоте сердечных сокращений. The main objective of a course of medicalphysical training in higher education institution is harmonious development, health promotion and working capacity increase.Functional state of the cardiovascular system of the students of a special medical group was considered in this article.The article reflects the effect of therapeutic physical training on cardiac hemodynamics of the main parameters (systolic blood volume, minute blood volume) and heart rate. The results of indexes of cardiac hemodynamics (systole and minute volume of blood), frequency of breathing and frequency of heart-throbs are examined in the article. It is set that during a semester there is an insignificant increase of indexes at different groups on the different parameters of cardiac hemodynamics, frequencies breathing and on frequency of heart-throbs.